sâmbătă, 11 mai 2013

Contabil “bun”, contabil “excelent” - Rolul contabilului in succesul afacerii d-voatra!

Un contabil bune este un profesionist bine pregatit, dinamic si la curent cu toate schimbarile, el isi actualizeaza permanent cunostintele. In zilele noastre calificarile sunt obligatorii, statutul de membru CECCAR este crucial. Contabilul tau trebuie sa detina calificari tehnice excelente, flexibilitate si capacitatea de invatare si adaptare la orice situatie.
Imaginea a devint foarte importanta in aceste vremuri intrucat actioneaza ca prima impresie a clientului asupra serviciilor oferite de un contabil. Imaginea este direct proportionala cu nivelul tarifului, cu cat este tariful mai ridicat, cu atat mai mult respect acorda clientul, chiar daca la un nivel subconstient si vice-versa.
Nu este suficient sa fie un profesionist perfect, un contabil are nevoie de ceva mai mult, charisma. Daca colaborezi in fiecare zi cu cineva este important cat de confortabila si demna de incredere este aceasta persoana si modul in care te face sa te simti.
Cum trebuie sa fie contabilul nostru:
- Un contabil trebuie sa aiba cunostinte temeinice privind principiile contabile si financiare. Acest lucru poate parea ca nu ar fi o arie importanta, dar indiferent de aria de contabilitate in care opereaza cineva, exista intotdeauna nevoia de a utiliza principiile fundamentale.
- Un contabil fara integritate este precum un marinar fara busola. In cazul unui contabil, pentru a opera in conformitate cu acest principiu, el trebuie sa castige increderea clientului, iar increderea insoteste integritatea. Este atat de greu de obtinut si atat de usor de pierdut  si in cele mai multe cazuri ireversibila. Relatiile bazate pe incredere cu clientii sunt relatii de durata, cu beneficiile economice aferente de asemenea. Pentru mine, contabilul ideal este un consilier de incredere in primul rand si un contabil in al doilea rand. Intr-o astfel de relatie, toate informatiile sunt impartite ceea ce permite o mai buna definire a problemei si solutii mai eficiente. Contextele sunt mai bine intelese. Ineficienta de comunicare este redusa. Se fac legaturi intre probleme, care altfel nu ar fi fost facute.
- Un contabil este o persoana care tot timpul lucreaza cu un volum mare de date. Astfel, pentru a fi foarte bun in meserie, trebuie sa aiba un ochi pentru detalii. Cea mai mica interpretare gresita poate cauza probleme majore astfel incat contabilul trebuie sa deprinda obiceiul ca in permanenta sa se uite la detalii pentru acuratete si integralitate.
- O alta calitate importanta pentru un contabil bun sunt aptitudinile IT, care au legatura cu IT-ul de baza cat si cunostinte asupra unor arii mai avansate de IT. Contabil fiind, majoritatea muncii noastre este efectuata prin intermediul calculatorului astfel incat, daca nu am detine aptitudini IT am fi precum pescarul fara o plasa de pescuit.
- Contabilii trebuie sa dezvolte aptitudini bune de comunicare, atat verbale cat si non verbale. Ne referim aici la aptitudini verbale – prezentari, aptitudini de scriere – rapoarte, memo-uri, aptitudine de interactionare umana.
- Flexibilitatea este abilitatea de a se adapta la situatii noi. In calitate de contabil, una dintre caracteristicile principale ale mediului de lucru este schimbarea. Exemple de schimbari sunt modificari ale: trendului pietei, buget, costuri, sincronizare etc. astfel incat, pentru a opera eficient trebuie sa fii foarte flexibil in abordarea muncii.
- Un contabil trebuie sa fie ferm in luarea deciziilor cat si in mentinerea unui nivel bun de calmitate. Acest lucru se datoreaza aparitiei situatiilor noi cand mediul devine mai provocator iar contabilul va trebui sa ia decizii rapide si rezonabile.
 - Capacitatea de a merge mai departe, a gandi si a continua sa gandesti non-conformist. Sa continui sa gandesti non-conformist si atunci cand pui in practica ideea. Astazi, contabilii nu sunt doar bine pregatiti profesional si nu ofera doar servicii profesionale simple. Trebuie sa imbrace aceste servicii intr-o abordare orientata mai mult spre oameni. Trebuie sa arate clientilor personalitatea din spatele profesionistului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu